אליפות אירופה באולטימייט

EUC 2003 כתבה מקצועית


קישורים: לאתר האירוע הרשמי, לכתבה הראשונה

זו הכתבה השנייה על אליפות אירופה ה- 11 באולטימייט פריסבי היא התקיימה בין ה- 23 ל- 30 לאוגוסט, בפונטני שבמערב צרפת. הכתבה הזו תעסוק בקצרה בנושאים מקצועיים ותסביר על הטורניר יותר לעומק.

הכתבה הראשונה מספרת על המסע שלי ועל חווית האליפות.


למדתי הרבה דברים בטורניר האחרון, את חלקם ידעתי אבל לא לעומק, את חלקם לא ידעתי בכלל ואת חלקם פשוט גיליתי שם.
אני אפרט על כל נושא בנפרד, ללא כל קו מקשר, כהכנה להסברים מפורטים יותר שנוסיף בעתיד. ההסברים הם די מתומצתים ויש הרבה מספרים דוגמאות ותרשימים.

רשימת הנושאים:

החלוקה לקטגוריות  
יש שני סוגים של קטגוריות - חלוקה לגילאים וחלוקה למינים

חלוקת הגילאים היא:

  • 17 ומטה - Junior
  • 30 ומעלה – Masters
  • מה שבאמצע- Senior

חלוקת המינים היא

  • Men
  • Women
  • Mixed (משחק מעורב בו יש 3 גברים ו- 4 נשים או להפך לפי החלטת הקבוצה שהבקיעה את הנקודה האחרונה)

דוגמאות:

  • קבוצת נשים בגילאים 20-25 תשתייך לקטגוריה Senior - Women
  • קבוצת גברים מעל גיל 30 היא Masters - Men
  • קבוצה של צעירים וצעירות במספר שווה יכולה להיכנס לקטגוריית ה- Junior - Mixed

אבל בגלל שאין כל כך הרבה קבוצות המסודרות בצורה כל כך ברורה נוספה "אופציית"
ה- Open. האופציה הזו יכולה להיצמד לכל קטגוריה משני הסוגים.

דוגמאות:

  • קבוצת נשים בכל גיל תוגדר Open - Women
  • קבוצת צעירים מכל מין תוגדר Junior - Open
  • קבוצה פתוחה לכל הגילאים ולכל המינים מוגדרת Open סתם.

מספר הקטגוריות האפשרי הוא 9 קבוצות מוגדרות


 משחק מעורב

  Men Women Mixed

Junior

Men-Junior Women-Junior Mixed-Junior
Senior Men-Senior Women-Senior Mixed-Senior
Masters Men-Masters Women-Masters Mixed-Masters

ועוד 6 קבוצות פתוחות

גיל

מין

Open-Junior

Men-Open

Open-Senior

Women-Open

Open-Masters

Mixed-Open


וכדי לסבך את הכל לרוב נוטים להשמיט את ה- Senior לחלוטין ולפעמים גם את ה- Open.

לרוב פותחים קטגוריה בתחרות לפי מספר הקבוצות המבקשות להתחרות בקטגוריה הזו.
לדוגמא אם יש 5 קבוצות לאומיות בקטגורית Women - Masters המבקשות להשתתף בטורניר יפתחו כזו קטגוריה.

נחזור לטורניר האחרון. קטגוריית ה- Junior הפעם הייתה פתוחה לכל מין, מה שאפשר לשלוש בנות להתחרות במסגרת הקבוצה הגרמנית. בקטגוריית ה- Mixed (הפתוחה לכל גיל) התחרה בן 18בקבוצה הספרדית וכן הלאה.
אנגליה (שקיבלה מימון ממשלתי כלשהו) שיחקה בכל 5 הקטגוריות, מדינות אחרות שלחו פחות נציגים והשתתפו בפחות קטגוריות (בלגיה שלחה רק קבוצה אחת ששיחקה בקטגוריית ה- Junior).
 


הבנות הצעירות
של גרמניה


חוקי הטורניר  
החוקים של כל טורניר הן התאמה של חוקי האולטימייט לתנאי השטח ומספר הקבוצות והשחקנים. ההתאמות הן מזעריות ואינן משפיעות על המשחק. לדוגמא בטורניר הזה המרחק בין האזור המותר לצופים היה 3 מטרים מהמגרש, בחוקים הרשמיים המרחק הזה הוא 5 מטרים אך בגלל רווח קטן מידי בין מגרשים לא יכלו המארגנים לשמור על רווחים כאלה.

אורך המשחק נתון לשינוי של המארגנים כי מספר ימי הטורניר, המגרשים ומספר הקבוצות משתנה מטורניר אחד לאחר. טורניר בסדר גודל כזה נמשך שבוע ומתפרס על 11 מגרשים רובם פועלים כל שעות האור.

10 חוקי האולטימייט הבסיסיים אינם מפרטים את אורך המשחק, זאת מכיוון שניתן לשחק אולטימייט בהקצבה של זמן או ניקוד או, כמו בטורניר זה, שילוב של שניהם. בגלל שמשחק אולטימייט המוגדר עד 17 נקודות יכול להימשך שעות (וכששחקנים מתעייפים הוא יכול גם להפסיק להיות תחרותי ומעניין) עברו לשילוב של משחק ע"פ ניקוד עם הגבלת זמן.

מה זה אומר: המשחק מסתיים אם קבוצה זו או אחרת הגיעה ל 17 נקודות, הפסקה למחצית נעשית כשקבוצה כלשהי הגיעה ל- 9 נקודות ואם שתי הקבוצות מגיעות לתיקו 16 המשחק יימשך עד שקבוצה כלשהי תגיע להפרש של 2 (18-16, 19-17 וכדומה). אבל בגלל שבמשחקים שבהן יש קבוצות המתמחות בהגנה עשויה לעבור שעה כדי להגיע לתוצאה של 9-7 הוגדר גם גבול עליון של זמן - שעה וארבעים ל- "Time Cap". כשמגיעים ל- Time Cap לוקחים את הניקוד של הקבוצה המובילה ומוסיפים לו 2, התוצאה יוצרת את ה- Point Cap הראשון שמגיע לגבול הזה מנצח.

הסבר מספרי: במשחק איטי נגמר הזמן (Time Cap)בתוצאה 11-8, מוסיפים לתוצאה הגבוהה 2 וממשיכים לשחק. הקבוצה הראשונה המגיעה לתוצאה 13 (Point Cap) מנצחת, ללא הפרש נקודות וללא חוק יתרון.

אסור לשכוח שהחוקים של הניקוד קודמים לחוקי הזמן, לכן אם נגמר הזמן בתוצאה 15-11 ישחקו הקבוצות עד 17 אלא אם התוצאה תצטמצם ל- 16-16 פה נכנסים לתוקף חוקי ניקוד והמשחק יימשך עד שקבוצה כלשהי תנצח בהפרש של 2. ללא קשר לזמן, זה נקרא Overtime.

חוקי הניקוד והזמן הן חידוש יחסי בחוקי הטורנירים, אך זו כנראה תהיה הגרסה בה ימשיכו לשחק לתקופה ארוכה.
 

 


 

המתנדבים  
תופעה שהופעתי ונהניתי לגלות בטורניר הזה היא מתנדבים: כמו בכל טורניר יש המון עבודות פשוטות ובסיסיות שצריכות להיעשות ובגלל ששחקנים רוצים לשלם פחות להשתתפות בטורנירים המארגנים מאמצים צופים וצופות לעזור במטלות שונות בארגון: מכירת משקאות ואוכל ב"מסעדה" שליד המגרשים, תזמון משחקים, חלוקת מים ואיסוף אשפה (זה לא נורא כמו שזה נשמע). ישנם גם מתנדבים מקצועיים יותר שעסקו בהפקת העיתון וצילום המשחקים, עריכה וארגון הבידור.

כשהגעתי לטורניר, בלי מושג איך אני אוכל או מתקלח תפס אותי המארגן (אחרי שהודעתי לו מראש שאני בא) והסביר לי שאני יכול לבלות את כל היום בצפייה במשחקים וגם לקבל בתמורה אוכל ולינה חינם... התפקיד שלי במערכת יהיה תזמון משחקים וספירת נקודות.

התפקיד הזה כולל שני אנשים, העוקבים אחרי הזמן של המשחק וסופרים את הנקודות (כי 17 נקודות קשה לספור בלב), עוקבים אחרי פסקי הזמן ומוודאים שהקבוצות לא מושכות את הזמן במשחק. זה אומר שיש דקה להתארגנות בין הבקעת נקודה ל Pull, שלושים שניות לפתור כל מיני סכסוכים בין שחקנים ולא יותר משתי דקות לפסק זמן...

בטורניר הזה 150 איש הועסקו כמתנדבים, לכולם יש הרבה זמן לנוח, לחגוג ולצפות במשחקים. ישנם שחקנים רבים שבאופן קבוע מגיעים לטורנירים האלה כמתנדבים ואפילו דואגים מראש לתפקיד שהם כבר מכירים ואוהבים. שחקן העונה לכינוי קוקי (הונגרי מגודל עם שם שאף אחד לא הצליח להבין) הוגדר Frisbee bum (בטלן פריסבי) החי מטורניר לטורניר (ויש הרבה כאלה), מתנדב, אוכל, ישן ונהנה בכולם.

בתמונות, מתנדבים בפעולה: הנפת דגלים במצעד, לימוד ילדים לזרוק (הילדים מהעיירה המארחת את הטורניר), צוות התקשורת וכו'.
לבחור על הקביים שילמו.


מועדונים וקבוצות לאומיות  
קבוצות אולטימייט מתחלקות לשני סוגים: קבוצות מועדונים ונבחרות לאומיות,בדיוק כמו כדורסל וכדורגל יש קבוצות רבות בכל ארץ (לרוב במסגרת עירונית) המתחרות בטורנירים של מועדונים כקבוצות אורגניות ויש גם נבחרת ארצית הבנויה מהשחקנים הטובים בכל מדינה המתאספים לתחרויות לאומיות. קבוצות המועדונים אינן מתחלקות לקטגוריות גיל ומין בתחרויות למרות שיש להן נטייה להתחלק בצורה כזו באופן טבעי, עם יוצאי דופן.
אליפות אירופה הייתה תחרות לאומית, זה אומר שכל מדינה יכולה לשלוח קבוצה אחת לכל קטגוריה בה יש מתחרים.

ישנן המון תחרויות מועדונים תוך ארציות וגם תחרויות בין לאומיות של מועדונים בין מדינות שכנות, תחרות בין המועדונים של אנגליה וצרפת למשל יכולה להיות בסדר גודל של אליפות אירופה כי מספר הקבוצות של כל מדינה הוא גדול מאוד... תחרות המועדונים הגדולה ביותר היא פאגנאלו,בה שיחקו מעל 1500 שחקנים בפעם האחרונה.

 
דירוג הקבוצות  
דירוג הקבוצות הוא בסיסי ביותר, כל הקבוצות בקטגוריה מסוימת מתחלקים לבתים, וכל קבוצה משחקת נגד כל הקבוצות בבית שלה. מכיוון שאין תיקו באף משחק יש שיטת ניקוד פשוטה. הקבוצות בעלות אותו ניקוד בין בתים שונים מתחרות זו בזו וכך נקבע המאזן הסופי.

החלק המעניין באולטימייט הוא תחרות רוח המשחק(The Spirit of the Game או SOTG), התחרות הזו אינה קשורה לאיכות המשחק אלא לכיף ולספורטיביות שהקבוצות הפגינו במהלך המשחקים, יש פרס יחיד לכל קטגוריה והוא הפרס היפה ביותר.

בסוף הטורניר,במקביל לחלוקת הפרסים של המקומות הראשונים, נעשית חלוקת הפרסים לקבוצות עם רוח המשחק הכי טובה. דירוג זה מתבצע "בסתר" כשלאחר כל משחק הקפטנים של הקבוצות מוסרות למארגנים ציון לקבוצה נגדה הם שיחקו, הציון הוא בין 1 ל- 10, כאשר קבוצה שקיבלה ציון 1 לאחר משחק כנראה עשתה כל דבר מלוכלך אפשרי...

החישוב הוא חיבור פשוט של התוצאות לכל קבוצה ומציאת הקבוצה עם הסכום הכי גבוה לכל קטגוריה.

 
צלחות  
הצלחת השולטת בשמי טורנירים ובשמי משחקי אולטימייט בכלל היא ה- Discraft Ultra Star, יש עוד כמה סוגים של צלחות, של חברות מתחרות  (חברת Innova, חברת Wham-O ועוד. החברות מייצרות צלחות שונות, ויש להן דגמים במשקל ובצורה המתאימים לאולטימייט, אבל לא ראיתי אפילו אחת בטורניר הזה). קיבלתי בחינם צלחת חדשה מתוצרת צרפתית, לאחר משחק קצר הציעו לי להפוך אותה לשעון קיר אבל אני חושב שאני אשמור אותה למקרים מיוחדים, מה שבטוח שלא נשתמש בה במשחק.

יש המון, המון, המון (ועוד כמה המון כאלה) עיצובים לצלחות, כמעט לכל קבוצה גדולה יש צלחות בעיצוב משלהן ולכבוד כל טורניר עושים צלחת מיוחדת. צלחות חלקות עם כיתוב “Disc Respect”, צלחות מטורפות עם ציורים אינדיאניים, ראיתי אפילו צלחות עם כיתוב בסינית ורוסית...

ייש גם שיקולים בבחירת הצבע לצלחות, צלחות בהירות נוטות להתחמם פחות, זה טוב כי צלחת חמה הופכת להיות רכה יותר... צלחות כהות קשות יותר סתם ככה אבל מתחממות יותר כשהן בשמש, ולפי השמועה נוטות להישבר פחות. בקיצור מי שמתכנן לשחק בלילה או להשאיר את הצלחת שלו בחול בים כדאי שישיג צלחת בהירה...
 


שיטות הגנה והתקפה שונות  
כללי: כידוע מטרת המתקיפים במשחק אולטימייט היא להניע את הצלחת אל תוך ה- Endzone, הרחוק מזה שהתחילו בו, ומטרת המגינים היא למנוע זאת. זו הגדרה מאוד רחבה כי להניע יכול להיות במסירה אחת או בחמישים, למנוע יכול להיות להפיל ולתפוס את הצלחת או פשוט לא לאפשר התקדמות של ההתקפה עד ששחקן התקפה מפיל את הצלחת במסירה קשה או מסוכנת.

כמו בכל ספורט התפתחו שיטות ושיטות נגד בהתאם למצב על המגרש (רוח, מיומנות ויכולת קבוצתית ביחס לקבוצה שמנגד וכדומה). שילוב שיטת התקפה מתאימה לתנאים עם יכולת אישית טובה לרוב תנצח משחק.
 

 
התקפה:

התפקידים בהתקפה של אולטימייט די דומים לאלה של כדורגל:

  • Handler - רכז, תפקידו לארגן את ההתקפה מאחור, בהתקפה מסודרת הוא מקבל את הצלחת ראשון במהלך ומעביר אותה ל- Handler אחר או ל- Mid. שחקן זה צריך להיות בעל ראיית משחק מעולה ובעל יכולת זריקה ודיוק.
  • Middle - קשר, תפקידו לעזור ל- Handler בקידום הצלחת ולהחזירה אל Handler אחר, ל- Mid אחר או ל- Deep. שחקן זה צריך להיות בעל ראיית משחק טובה וזריזות.
  • Deep - חלוץ, תפקידו לקבל את המסירה האחרונה (או בין האחרונות) במהלך בתוך ה- End zone ובעצם לבצע את הנקודה לקבוצתו. שחקן זה צריך להיות מהיר וזריז.

 

 
חלוקת השחקנים בין התפקידים היא בהרכבים של:
  • שלושה Handlers, שני Mids  ושני Deeps
  • שלושה Handlers, שלושה Mids  ואחד Deep

בתרשים: חלוקת התפקידים והמיקומים

אופן ההתקפה באולטימייט משתנה לפי אופי הקבוצה ותנאי הרוח וגם ע"פ ההגנה של הקבוצה היריבה.

שיטות ההתקפה

  • משחק ארוך (מסירות ארוכות) - השיטה המועדפת בתנאים של יתרון יכולת אישית על הקבוצה היריבה (הכוונה היא שאחד על אחד החלוץ שלי מהיר יותר מהשומר שלו והקשר שלי זריז יותר...). במשחק ארוך באה לידי ביטוי זרימת המשחק: הרכז ימסור לקשר והוא ימסור לחלוץ, החלוץ ימסור לקשר או לרכז שהספיק להגיע וככה זה יתגלגל. במשחק ארוך נדיר שבנקודה עברה הצלחת יותר מ- 10 מסירות לעומת משחק של מסירות קצרות בו נקודה יכולה להימשך 20 מסירות או יותר. משחק ארוך מתפרס על יותר מ- 70 אחוז מהמגרש בו זמנית והחלוצים עשויים לקבל צלחת שנזרקה מקו החצי או אפילו לפניו במקרים מסוימים.

בתרשים: הנעת צלחת של ההתקפה במשחק ארוך(התרשים אינו מתאר את כל קבוצת המתקיפים ולא את ההגנה, התרשים לא מתאר גם את תנועת השחקנים). במשחק מסוג זה המסירות לרוב הן קדימה, כל השחקנים נשארים בקו המוגדר להם של המגרש.
 

  • משחק קצר (מסירות קצרות) - השיטה המועדפת בתנאי רוח חזקה או עדיפות גובה מובהקת לקבוצה היריבה,בשיטה זו ה- Handlers עובדים מאוד קשה ומקדמים את ההתקפה בניהם למרחק ארוך, הם משתפים את ה- Mids במקרים נדירים, וגם אז ה- Mids מחזירים להם את הצלחת מהר מאוד ולא מעבירים אותה הלאה. מסירה בין Handlers לרוב היא הצידה ולא בהכרח קדימה. שאר חברי הקבוצה לא משתתפים פעילים במיוחד בסוג משחק זה אך הם מהווים אופציית מסירה שנייה. צורת משחק זה לוקחת הרבה זמן בין נקודות ודרושה מיומנות מיוחדת להצליח להעביר את הצלחת במסירות קצרות שאינן מקדמות את הצלחת בהרבה... המשחק מרוכז מסביב לצלחת וכל השחקנים הפעילים נמצאים ברבע אחד של המגרש.

בתרשים: הנעת צלחת של ההתקפה במשחק קצר (התרשים אינו מתאר את כל קבוצת המתקיפים ולא את ההגנה). במשחק מסוג זה ישנן מסירות רבות הצידה ואחורה ולא קדימה. ה- Handlers מתפקדים על כל המגרש והמשחק נשאר בסביבתם.
 

לעיתים קרובות מחליפים שיטת משחק במהלך נקודה (לרוב בגלל ההגנה). לפעמים המשחק הקצר יתחיל את המשחקון וברגע שתינתן הזדמנות יפרצו שחקני ה- Mid וה- Deep קדימה והמשחק יהפוך לארוך. לעיתים המשחק הארוך יגיע ויעצור על קו שטח ההבקעה ויהפוך למשחק סבלני וקצר למשך זמן רב.

ישנן שיטות התקפה המכוונות ספציפית לשבירת אופן הגנה מסוים, אבל לא ניכנס לזה במאמר הזה.בתמונה מהלך התקפה בשם Stack המתאים כנגד מצב הגנה סטטי.


הגנה:

הגנה באולטימייט מתחלקת לשתי סגנונות עיקריים: אישית ואזורית.
 
ההגנה האישית היא מאוד פשוטה. כל שחקן בהגנה נצמד לשחקן מוגדר בקבוצה המתקיפה שנגדו.

הגנה אישית מתקדמת מתאפשרת כאשר יש קשר טוב בין חברי הקבוצה והם מבצעים בינהם חילופים (Switch) בהתאם לתנועת המתקיפים. עוד הגנה אישית מתקדמת היא כששחקן הגנה מוותר על שמירה על שחקן התקפה ועוזר לשחקן הגנה אחר לשמור על השחקן שלו. זה נקרא Poaching (בתרגום חופשי- גניבה או סחיבה).

הגנה אזורית היא מורכבת הרבה יותר, כי השמירה מתחלקת לשלושה שחקנים השומרים על השחקן המחזיק בצלחת, עוד שניים השומרים במרחק מסוים והשניים הנותרים שומרים בכיוון ה- End zone, הגנה כזו מתאימה כשיש קשר מעולה בין חברי הקבוצה ובתנאי רוח חזקה בכיוון ההתקפה. אסור לשני שחקנים לשמור על הזורק אבל ניתן לשחקנים שאינם שומרים עליו ישירות לעמוד במרחק של 3 מטרים ממנו, אפשרות זו מאפשרת למגינים לסגור בחוזקה על הזורק ובכך למנוע זריקות המקדמות את המשחק. ישנן כמה ווריאציות לשמירה כזו: Zone בו לכל מגן יש אזור שהוא שומר בו ביחס למיקום הצלחת והוא אחראי על השחקנים הנכנסים לאזור, Cup (ספל או ח') בה מספר שחקנים סוגרים על הזורק ומאפשרים רק מסירה אחורנית, ו- Arrow (ראש חץ) המגביל את הזורק למסירות הצידה.

בתמונה: שלוש בחורות מקבוצת הנשים של דנמרק שומרות על שוודית. ההתקפה היא של שוודיה והיא לכיוון שמאל, הרוח נעה משמאל לימין. המיקום על המגרש הוא בקרבת קו החוץ (שם גם נמצאת המצלמה). יש לשים לב לשומרת הנמצאת "על" הזורקת. היא חוסמת את הזריקה הקלה ביותר (בהתחשב ברוח), שתי השומרות האחרות נמצאות במרחק 3 מטרים, והן חוסמות את המסירות שיקדמו את הצלחת במעלה ההתקפה.

במקביל לשיטות ההגנה הרוח (הפעם הכוונה לזו שנושבת קרירה) משחקת תפקיד חשוב. שימוש ברוח כדי למנוע מהיריב מסירות קלות הביא לפיתוח שיטת הגנה הנקראת Forcing בה השומר על הזורק סוגר את הכיוון הנוח למסירה ומותיר את הצד הקשה יותר למסירה פתוח, שאר השחקנים שומרים בצד הפתוח בידיעה שהצלחת לא תגיע לכיוון האחר.
שמירה אישית עם Force היא פשוטה, ואינה משתנה הרבה אלא במיקום השומרים ביחס לרוח ולזורק, שמירה אזורית תשתנה בניסיון לדחוף את המסירות אל תוך הרוח ואל קו החוץ. ה- Cap יפנה את הפתח שלו לרוח והחץ יפנה בהתאם...

בתמונה: שמירה המותירה את השחקן לזריקה קלה אך רק בכיוון מסויים כנגד הרוח, השומר מודיע על כוונתו לאפשר מסירה כזו בצעקה או בתיאום מראש ושאר השומרים מוכנים למסירה מכיוון זה.
 

בכל מקרה, קשה מאוד לדבר על התקפה או הגנה בכתב או בתרשימים, האינטרקציה בין חברי הקבוצה ובין הקבוצות משתנה בכל תנועה. קשה לעקוב אחרי מהלכים כאלה שלא נדבר על להבין אותם במלואם ולספר עליהם.

בתמונה: שחקן הזורק את הצלחת כשהוא עומד כמעט על קו החוץ. השומר שלו לא מאפשר לו לזרוק את הצלחת אל אמצע המגרש והזריקה נשארת על קו החוץ שם קל יותר לחסום אותה.


תרגולים  
זה אולי ברור אבל תרגולים מדמים תהליכים של הגנה או התקפה וגם משפרים את התקשורת בין חברי הקבוצה. תרגול פשוט החוזר על עצמו מציב כל שחקן בקבוצה בעמדת מסירה לכל השחקנים האחרים כך שכל שחקן לומד את יכולות שותפיו לקבוצה.
הנה כמה תרגולים פשוטים:
 
תרגיל שורות:
  • אין הגבלת משתתפים
  • מספר הצלחות צריך להיות בערך חצי ממספר המשתתפים
  • אין הרבה תנועה, הרעיון הוא להתמסר מהר ובמדויק בין הקווים
  • מעלים את רמת הקושי אם מגדילים את המרחק בין הקווים או מוסיפים צלחות (או מוציאים אנשים)...
מרובע חסר:
  • לשחקנים בתפקיד Middle
  • שלושה משתתפים
  • החץ המקווקו הוא תנועת הצלחת והחץ הרגיל הוא תנועת שחקן.
  • השחקנים ממלאים שלוש מתוך ארבע עמדות תפיסה, תנועת השחקנים היא בכוון השעון תנועת הצלחת היא נגד כיוון השעון (או שניהם להיפך).
  • השחקן הזורק מוסר למקום הריק והשחקן בפינה שנגדו רץ לתפוס אותה.
  • אם התרגיל הזה מבוצע נכון כל שחקן זורק, ממתין רגע ורץ לקבל מסירה, שוב מוסר, ממתין, רץ...
  • התרגיל הזה מאוד פשוט ואפשר להעלות את רמת הקושי בקלות אם מוסרים יותר חזק ומהר או מרחיקים את הפינות של המרובע.
תרגיל הגנת CUP:
  • מאוד דומה "לאחד באמצע" הישן והטוב
  • מלמד הגנה איזורית מכל מיני סוגים
  • מתאים לשבעה עד עשרה משתתפים, מתוכם שלושה או ארבעה משחקים את המגינים והשאר משחקים מתקיפים.
  • מטרת המתקיפים היא להעביר את הצלחת בינהם בלי שתופל ע"י שחקני ההגנה, יש למתקיפים רק רגל ציר ומותר להם למסור בכל דרך. מטרת ההגנה היא להפיל את הצלחת, הם חופשיים לנוע איך שהם רוצים, בתנאי שיש רק שומר אחד על הזורק, השחקנים האחרים צריכים להיות במרחק של שלוש מטרים לפחות.

  • שחקן מתקיף שהפיל צלחת הופך למגן.
  • אופן ההגנה (בתמונה) הוא סגירה של השומר על הזורק בכיוון מסוים ושאר המגינים שומרים בהנחה שהכיוון ההוא חסום, כך ששומר נוסף סוגר את המסירות לשחקנים הרחוקים והשלישי שומר את השחקן הקרוב הנותר.
יש עוד הרבה תרגולות אבל צריך אנימציה כדי לתאר אותן... אנחנו ננסה לתרגל אותן לפני משחקים.  

ביגוד    
הלבוש די דומה כשלא משחקים, מכנסיים קצרים וחולצה קלה (או חזיית ספורט/בקיני כשחם, או חזייה סתם אם את איטלקייה שגאה במה שיש לך להראות), יש הרבה חולצות משוגעות לא פחות מהצלחות.

למשחק בקיץ המינימום הדרוש הוא חולצה קלה, מכנס קצר ולרוב גם רצוי נעליים. אם יורדים לפרטים כדאי גם ללבוש גרביים ותחתונים (בוקסר גם טוב, רק שלא יהיה עם כפתור, תשאלו את תמיר למה...), יש שמשחקים בטייץ, בנות משחקות לפעמים עם חצאית (מעל הטייץ), יש אגדה על קבוצת אולטימייט יהודית שמתרוצצת בלבוש של רבנים (הם קיימים ושמם "כדורי המצה" אבל לא נראה לי שהם משחקים ככה). בחורף עדיף לעבור לחולצה ארוכה או שתי חולצות קצרות, מכנס קצר (בישראל) עדיין עושה את העבודה.

מדים לקבוצות כבר מתחילים להיות מסובכים יותר, צריך שני סטים של ביגוד בצבעים שונים (עם המספרים והכל). קבוצות חדשות ודלות בתקציב מסתפקות בטי שירט פשוטה עם לוגו הקבוצה ומספר (לדוגמא: בלגיה ואיטליה שעשו חולצות במיוחד לטורניר), אבל לרוב המכריע של הקבוצות והשחקנים יש "ציוד אולטימייט ייעודי" של חברה בשם GAIA, הם נחשבים ה Nike של הפריסבי בעולם. הם מייצרים חולצות, מכנסיים, כובעים, נעליים מיוחדות והכל במיוחד בשביל אולטימייט.

כששאלתי איך הציוד הזה מתאים במיוחד לאולטימייט ענו לי בגמגום שזה פשוט ככה. אני לא חושב שחולצה שטובה לאולטימייט טובה פחות לכדורגל ולהפך (בשניהם רצים הרבה ומזיעים אבל גם עשויים לשחק בגשם ולהיזרק על הקרקע), אבל זה כנראה סמל סטטוס יותר מאשר יעילות נטו. הנעליים הם סיפור שונה.
 


שני סטים לאותה קבוצה...


חולצת
GAIA

נעליים  

בגדול נעלי אולטימייט צריכות להיות קלות, עם אחיזה טובה בקרקע ועם אחיזה טובה ברגל.

  • סוג המגרש משפיע על סוג הנעל מבחינת אחיזת מגרש: מגרש דשא קשה דורש נעליים עם קוצים קשים וקצרים ומגרש דשא רך דורש קוצים ארוכים וגמישים.
  • נעליים עם חלוקת קוצים חיצונית (בהיקף הסולייה) טובות יותר מנעליים עם חלוקה אחידה (קוצים על כל הסולייה בלי הבדל בינהם) בתמונה משמאל סוגי החלוקה השונים על נעליים של שחקן צרפתי ופיני, לצרפתי (בכחול) יש נעליים בפיזור קוצים אחיד
  • מבחינת אחיזה ברגל יש כמה אפשרויות, נעל גבוהה, בינונית ונמוכה. כל אחד איך שנוח לו, ככל שהנעל גבוהה יותר יש אחיזה יותר טובה בקרסול.
  • בים (Beach Ultimate) מומלץ לשחק יחפים או ללבוש נעלי גולשים.

אין דגם מסויים ששולט אבל יש סגנון די אחיד. נעלי כדורגל מתאימות לאולטימייט אבל נעלי פוטבול אמריקאי מתאימות יותר, הסיבה לזה היא שלנעלי פוטבול יש אחיזת דשא חיצונית ולנעלי כדורגל יש אחיזה אחידה.
חברת GAIA עושה נעלי פריסבי ייעודיות. הפעם כששאלתי מה מיוחד בהם קיבלתי תשובה טובה. ההבדלים העיקריים בין נעל פוטבול לנעל אולטימייט הם:
  • סוליית הנעל עשויה חתיכת פלסטיק אחת, פס הפלסטיק הזה גמיש למעלה ולמטה אבל לא לצדדים, זה מוסיף תמיכה לחיתוכים ומונע מהקוצים ליפול.
  • פיזור הקוצים בנעל הוא חיצוני והם כנראה חזקים מאוד לפי דברי המוכרת שם. ההבדל הקריטי הוא "the jump spike" זה הקוץ שנמצא במרכז ובחזית, והוא זה שנותן את האחיזה בזינוקים (מסתבר), אחיזה חיצונית מאפשרת חיתוך מהיר.
  • ב- GAIA גם שמו לב לזה שנעליים שעשו כמה חורפים של ריצה מתבלות בעיקר בתפרים שבצדדים, אז הם הוסיפו שיכבה נוספת של בד די חזק שם ותפרו אותו עשר פעמים.
  • גובה הנעל הוא בינוני זה אומר שהנעל נגמרת בערך בחיבור של הרגל לקרסול. לא לכולם זה נוח אבל זה כנראה טוב לרוב.

בתמונות משמאל: נעלי GAIA בפעולה
 

הקוץ היחיד בסידור הזה הוא המחיר, הנעליים האלה יקרות! בסביבות ה 85$ אני לא יודע כמה הנעליים האלה טובות אבל יש להן המון המלצות מהשחקנים המנוסים ביותר.
אפשרות אחרת וטובה לא פחות היא נעל פוטבול בסיסית, בלי שיפורים והתאמות מיוחדות, המחיר הוא די זול (בסביבות $30-$40 אבל רק בארה"ב) ואפשר לקרוע אותן בכיף... אני והרבה שחקנים בארץ נועלים נעלי פוטבול של Nike מסדרת  Shark הם עולות בערך 35$ ומשיגים אותן דרך שחקנים שנוסעים לחו"ל. אני משחק איתם כבר כמה שנים ואני מרוצה מאוד (הן נקרעו בדיוק איפה שנעלי ה GAIA מחוזקות אבל זה הגיוני אחרי הרבה שנים) ועדיין לא נפלו להם קוצים או בעיות אחרות.
 
תופעות אחרות שנתקלתי בהם בנעליים (גם בארץ וגם בחו"ל):
  • נעליים עם קוצים חדים מברזל: אלה נעלי פוטבול מקצועיות ויקרות מאוד יש להם כל מה שאפשר לבקש בנעל אבל מסוכן לרוץ בסביבתן, זה רע לשאר השחקנים.
  • נעליים עם קוצים מתברגים: טובות וזולות כמו נעלי פוטבול בסיסית רק שהקוצים שלהם לא מתבלים כי הם ברזל מצופה ולא גומי. הבעיה איתן היא שאם לא מחזקים את זה טוב הקוצים נופלים. בחו"ל אפשר למצוא קוצים למכירה בנפרד, בארץ לא...
  • נעליים שמתאימות לדשא מלאכותי (זה נקרא Astro Turf ואמרו לי שזה עדיף מדשא רגיל): הקוצים שלהם קצרים מאוד והנעל די קשוחה. הנעל טובה גם לקרקע יבשה.
  • נעלי ספורט פשוטות - טוב ויפה אבל לא מתאים לכל אחד שרוצה לפתח מהירות.
  • לשחק יחף - סבבה כל עוד המגרש שמשחקים בו נקי.

ציוד נוסף ורפואה (חשוב לציין שאני לא רופא...)  
מעבר לצלחת,ביגוד וקונוסים (שאין הרבה מה לומר עליהם) יש הרבה ציוד נלווה:
  • פלסטרים מבד גמיש ודביק משמשים שחקנים כמעט לכל דבר. החל מחבישת אצבעות (כי פצע או שריטה באצבע זה דבר נורא בזמן משחק) ועד קיבועים אורטופדיים מאולתרים יותר ופחות.
  • בנדנות, צמידי הזעה ומגבות קטנות כמו של שחקני פוטבול (לשמור על ידיים וצלחות יבשות שכל החולצה שלך ספוגה זה קשה)
  • כפפות אצבע שמתאימות לאופניים ולחדר כושר טובות גם למשחקים, במיוחד אם קר.
  • הרבה סוגים שונים של קיבועים אורטופדיים אמיתיים, "גרב" למניעת נקעים, קיבוע לברך, מעין כפפה שמונעת פריקה ועוד.

לא יעזור כלום-בספורט שאנשים עפים בו יש פציעות. הפציעות לרוב הם שפשופים של המרפקים והברכיים (מכל הזינוקים), ישנם נקעים ברגליים ובאצבעות לאחר נחיתות לא מוצלחות ולעיתים רחוקות גם שברים באצבעות הרגליים והידיים (אני שברתי אצבע ברגל לפני כמה שנים אחרי שנחתו עלי עם נעל קוצים).

אין מה לעשות עם שפשוף, מקסימום חיטוי ופלסטרים (עד הזינוק הבא), השברים הנדירים דורשים טיפול רפואי... אבל לנקעים יש מגוון פתרונות יעילים:

בתור עזרה ראשונה לנקע חשוב מאוד למנוע התנפחות של הנקע (לא להוריד את הנעל!!!) ולקרר את המקום. אפשר לשפוך מים קרים או להצמיד בקבוק עם קרח, אבל לבעלי התקציב (הלא גדול) ישנו ספריי קור שפשוט מוציא אוויר קר עד שהוא נגמר או שקית קור שעובדת בצורה כימית כמו סטיקלייט ששוברים והיא נעשית ממש קרה לכמה שעות, אני עוד לא חיפשתי כאלה בארץ, אם משהו מוצא שיודיע...

אחרי עזרה ראשונה באים קומפרסים (תשאלו את שמעון, הוא מבין בזה), מנוחה ואחרי זה כדאי להשיג את אחת ה"גרביים" או ה"כפפות" שעוזרות שזה לא יקרה שוב לפני שחוזרים לשחק.


כל הכבוד למי שקרא הכל, באמת.

אז כאמור אלה היו מבחר נושאים שלמדתי עליהם יותר ופחות באליפות אירופה באולטימייט, לכל שאלה נוספת אפשר לפנות אלי ואני מבטיח לתת תשובה...

תומר